החל ממחלת עור כתוצאה מחשיפה לאבק, דרך דלקת במרפק ועד סרטן ריאות – מגוון מחלות עלולות להתפתח בעבודה, ואם זה עדיין לא ברור לכם – ייתכן מאוד שאתם זכאים לפיצוי או לקצבה בגללן.
מהי ההגדרה של מחלת מקצוע?
מחלת מקצוע מוגדרת ככזו אם היא נגרמה לעובד באופן ישיר בשל חשיפה לחומרים או לסביבה, כחלק מתנאי העבודה.
כדי שהיא תוגדר מחלת מקצוע, עליה להיות מוגדרת ככזו בתקנות הביטוח הלאומי, והעובד חלה בה כשהיתה קבועה ככזו ברשימת המחלות של הביטוח הלאומי.
>> מגיע לכם פיצוי על פגיעה בעבודה? אל תהססו ליצור קשר עם מומחה זכויות רפואיות >>
האם מדובר בזכויות שנוגעות רק לשכירים?
ממש לא, מדובר בהגדרה שתקפה גם לשכיר וגם לעצמאי, בתנאי שהם חלו במחלה כתוצאה מעבודתם.
האם כל מחלה שנגרמה מהעבודה היא מחלת מקצוע?
לא, לפי החוק יש רשימה של מחלות מקצוע, וכדי שאפשר יהיה לתבוע פיצוי – עליה להופיע ברשימה.
אפשר למצוא את הרשימה כאן.
מה ההבדל בין תאונת עבודה לבין מחלת מקצוע?
פגיעה בעבודה מחולקת לשניים – תאונת עבודה או מחלת מקצוע. הפגיעה מוגדרת מחלת מקצוע כאשר הנזק נגרם כתוצאה מהעבודה, ואי אפשר להצביע על מועד ספציפי שבו אירעה הפגיעה. כך למשל, חשיפה לרעש שאנה נקודתית אלא עניין שנמשך תקופה ארוכה וגרמה לפגיעה בשמיעה של העובד, או הרמת משאות כבדים כחלק מן העבודה – אשר גרמה לפגיעה בגב.
אז מה עושים כשסובלים ממחלת מקצוע?
לכאורה, הכול נשמע פשוט – יש רשימת מחלות מקצוע ופשוט צריך לפנות לביטוח לאומי ולקבל הכרה בנפגע. בפועל, כמו שאתם בטח מבינים, זה לא כזה פשוט. מימוש זכויות רפואיות יכול להיות תהליך מתיש ומתסכל. עליכם להוכיח קשר סיבתי רפואי בין העבודה עצמה לבין המחלה ולהציג הוכחות מחקריות לכך שחשיפה לחומר מסוים או לסביבת עבודה מסוימת עלולה לגרום להופעת המחלה.
תצטרכו לפנות אל הביטוח הלאומי ולעמוד מול ועדה רפואית – וזה אף פעם לא עניין נעים. עליכם להגיע כמה שיותר מוכנים אל הוועדה ולהציג את כל המסמכים והתיעוד שיש לכם. אם החלטת הוועדה לא תהיה מקובלת עליכם, תרצו ודאי להגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית.
אגב, ייתכן שרופאי הוועדה יקבעו בשלב ראשון נכות זמנית בגין פגיעה בעבודה, ורק בתום מועד הנכות הזמנית תיקבע נכות קבועה.
אם תוכרו כנכים עקב פגיעה בעבודה ולאחר 91 יום שבהם קיבלתם דמי פגיעה עדיין תהיו במצב של אי כושר עבודה מוחלט – ייתכן שתהיו זכאים לגמלה בגובה 75% מהשכר הממוצע שלכם ב-3 החודשים שקדמו לפגיעה.
בשלב הזה אתם ודאי כבר מבינים עד כמה חשוב למצות את הזכויות הרפואיות שלכם, ואתם ודאי מבינים גם שזה לא פשוט.
לעתים קרובות שווה לקבל ייעוץ ממומחה למימוש זכויות רפואיות – בין אם מדובר בחברה ובין אם מדובר בעורך דין.