הרבה מאוד ישראלים אפילו לא יודעים שיש להם זכאות לקצבת נכות כללית. למעשה, זכאות לנכות כללית יכולה להיות רלבנטית לכל כך הרבה אנשים עם כל כך הרבה קשיים, מחלות, פציעות או לקויות נפשיות – עד כי ייתכן שגם אתם זכאים ואין לכם מושג.
זכאות לנכות כללית – מה בעצם המשמעות?
חשוב להבין מה המשמעות של זכאות לנכות כללית. מדובר בקצבת נכות כללית של ביטוח לאומי, שלא ניתנת לכל אחד ולא בהכרח גם בהיקף מלא, אלא לפעמים באופן חלקי.
זאת, משום שמטרתה של קצבת נכות כללית היא לספק סיוע כספי למי שבגלל הליקוי שלהם אינם יכולים להתפרנס בכלל או שהפרנסה שלהם נפגעת.
מי זכאי לנכות כללית?
ראשית, הזכאות לקבלת קצבת נכות כללית מביטוח לאומי רלבנטית לאנשים החל מגיל 18 ועד גיל פרישה, אשר אינם עובדים או שהכנסתם מעבודה נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק. החל מ-1.1.2019, השכיר הממוצע במשק מוגדר 6,164 ש"ח.
שנית, כדי לקבל את הקצבה, אנשים אלה צריכים כמובן להימצא כזכאים לקצבה – וזאת לאחר שנקבעים להם אחוזי נכות על-ידי ועדה רפואית של הביטוח הלאומי. את כל הפרטים על הוועדה מומלץ לקרוא בכתבה איך מתנהלת ועדה רפואית של הביטוח הלאומי.
שלישית, הליקויים שאפשר לדרוש בגינם זכאות לנכות כללית מגוונים מאוד ומפורטים בספר הליקויים. הם כוללים, בין היתר, פגיעה בגפיים, עיוורון, סוכרת, פגיעה נפשית, מחלת מקצוע, סרטן, תשישות נפש, פיברומיאלגיה ועוד ועוד.
מהם הסכומים של קצבת נכות כללית?
הזכאות לקצבת הנכות וסכום הקצבה ייקבעו רק על ידי פקיד תביעות של המוסד לביטוח לאומי. הסכום הוא בהתאם לדרגת אי-הכושר שנקבעה למבקש. קצבת הנכות משולמת ב-28 בכל חודש עבור אותו החודש.
הסכומים החל מ-1.1.2021 הם:
- דרגה מלאה (100% או 75%) – קצבה חודשית מלאה בסך 3,321 ש"ח
- דרגה חלקית בשיעור 74% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,242 ש"ח
- דרגה חלקית בשיעור 65% – קצבה חודשית חלקית בסך 2,027 ש"ח
- דרגה חלקית בשיעור 60% – קצבה חודשית חלקית בסך 1,908 ש"ח
חושבים שאתם זכאים?
אם אתם סובלים מליקוי כזה או אחר שמפריע לכם לתפקד ופוגע ביכולתכם להתפרנס, אל תוותרו על קבלת קצבת נכות כללית. מדובר בסכום כסף שיכול לסייע לכם – והוא מגיע לכם, אז למה לא לקבל אותו?
הבעיה היא שהמדינה לא עושה לאזרחיה את החיים קלים ככל שזה נוגע למימוש זכויות רפואיות. למרות כל הקושי שאתם ודאי נתונים בו בשל מצבכם, מצפים מכם לרוץ מרופא לרופא, לקבל חוות דעת רפואית, להתייצב בפני ועדה רפואית ועוד ועוד תלאות. ההתמודדות מול ועדה רפואית ללא ספק מאתגרת ועלולה להסתיים בתחושת השפלה ואכזבה.
לכן, ההמלצה היא להיעזר באיש מקצוע שיוכל לחסוך לכם לא מעט תלאות וזמן. בין אם מדובר בעורך דין שמתמחה בזכויות רפואיות ובין אם בחברה למימוש זכויות, חשוב לדעת שכיום השוק מוסדר ואין לכם ממה לחשוש שתצטרכו להיפרד מסכומי כסף גדולים ללא תמורה. כיום, ברור לחלוטין כמה אתם משלמים ומה תקבלו בתמורה, כך שבהחלט שווה לפחות לפנות לייעוץ ראשוני ולהבין איך אתם ממשיכים הלאה. לשיחת ייעוץ ראשונית עם מומחה זכויות רפואיות – לחצו כאן.
אגב, גם אם כבר נקבעה לכם דרגת נכות ואתם רוצים להגיש ערר לוועדה רפואית, כדאי בהחלט שלא תעשו זאת לבד – אלא תקבלו סיוע מאנשים שזו המומחיות שלהם.
אגב, כדאי לדעת שאם אתם לא רוצים ללכת לבד לוועדה רפואית, עורך דין יכול לסייע או להיכנס אתכם.