מהם הדברים החשובים ביותר שכדאי לכלול בהסכם שותפים?

שותפויות עסקיות הן כלי נפוץ להרחבת פעילות עסקית ושיתוף פעולה בין אנשי עסקים. אך כמו כל מערכת יחסים עסקית, שותפות מצריכה הסכמות משפטיות מסודרות כדי למנוע חיכוכים וסכסוכים עתידיים. הסכם שותפים, אם כן, הוא מסמך משפטי מרכזי שצריך לכלול סעיפים חשובים שיגדירו את זכויות וחובות הצדדים המשתתפים בשותפות. הסכם כתוב היטב מבטיח שהשותפים פועלים בהתאם למוסכם, מגן על הזכויות של כל צד, ומפחית את הסיכון להיווצרות סכסוכים.

 

חלוקת אחריות ותפקידים

אחד הסעיפים המרכזיים בכל alev-law.co.il (הסכם שותפים) הוא הגדרת חלוקת האחריות בין השותפים. ההסכם צריך להבהיר את התפקידים, המשימות והתחומים שכל אחד מהשותפים אחראי עליהם בתוך המסגרת העסקית. הגדרה מדויקת של תחומי אחריות מונעת חוסר בהירות ומבטיחה שכל שותף יודע בדיוק מה מצופה ממנו.

בהסכם זה יש לקבוע גם את אופן קבלת ההחלטות בשותפות. האם כל שותף צריך להיות מעורב בכל החלטה? האם ישנם תחומים בהם אחד השותפים מקבל את הסמכות להחליט לבד? ניהול החלטות בצורה ברורה ומובנית הוא הכרחי לתפקוד התקין של השותפות ולמניעת סכסוכים פנימיים.

 

חלוקת רווחים והפסדים

בהסכם שותפים, אחד הנושאים המהותיים הוא חלוקת הרווחים וההפסדים בין השותפים. יש להבהיר בהסכם כיצד יחולקו הרווחים – האם באופן שווה בין השותפים או לפי תרומת כל שותף? ומה קורה במקרה של הפסדים? ההסכם צריך לפרט את התהליך בצורה ברורה, כדי למנוע ויכוחים בעתיד.

ניסוח סעיף זה מחייב הגדרה מדויקת של כל סוגי ההכנסות – בין אם מדובר ברווחים שוטפים או ברווחים יוצאי דופן, כמו הכנסות חד-פעמיות מפרויקטים ספציפיים. יש לכלול גם מנגנון שמפרט כיצד ישולמו מיסים ואגרות הנדרשים על ידי הרשויות.

מושג רווח והפסד

זכויות קניין רוחני

בשותפות עסקית, לעיתים רבות מעורב גם קניין רוחני כמו פטנטים, סימני מסחר, זכויות יוצרים או טכנולוגיות ייחודיות. הסכם השותפים צריך להגדיר בצורה ברורה מי מבין השותפים מחזיק בזכויות הקניין הרוחני, ואיך יחולק הרווח שמופק מהקניין הרוחני בין השותפים.

בסעיף זה חשוב להגן על האינטרסים של כל אחד מהשותפים, ובפרט לקבוע מה קורה אם השותפות מתפרקת. האם אחד השותפים מקבל את הבעלות המלאה על הקניין הרוחני, או שמא יש חלוקה הוגנת שנקבעת מראש?

 

אופן פתרון מחלוקות

שותפויות עסקיות עשויות להיתקל במחלוקות בין השותפים במהלך הפעילות השוטפת. חשוב לכלול בהסכם השותפות סעיף שמפרט כיצד ייפתרו מחלוקות אלו בצורה מסודרת. זה עשוי לכלול מנגנונים כמו בוררות, גישור, או הליכים משפטיים – בהתאם להעדפות השותפים ולמקרה הספציפי.

בנוסף, יש לקבוע את הדרך בה יתקבלו החלטות שנוגעות להמשך השותפות במקרים של מחלוקות חמורות. אפשרות נוספת היא קביעה מראש של תהליך פירוק השותפות אם הצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמה.

 

כניסה ויציאה של שותפים

כאשר מדברים על הסכם שותפים, יש לקחת בחשבון גם את האפשרות ששותפים יכנסו או יפרשו מהשותפות במהלך השנים. הסכם שותפות טוב יכלול סעיף שמגדיר את התנאים לכניסת שותפים חדשים או לפרישת שותף קיים. יש לקבוע כיצד ישוערך חלקו של השותף הפורש, ואיך יחולק חלקו בשותפות.

לצד זאת, יש להסדיר מה קורה אם אחד השותפים נפטר, חולה או פורש מסיבות אחרות. יש לכלול סעיפים שמגדירים את זכויות יורשיו או הנציגים שמונו מטעם השותף, ולוודא שכל תרחיש יטופל בצורה מסודרת וברורה.

 

הסדרת תנאי ההשקעות

הסכם השותפים צריך לכלול התייחסות להשקעות כספיות שמתבצעות על ידי כל אחד מהשותפים. יש לקבוע האם כל שותף מחויב להשקיע סכום ראשוני, או אם יש מקום להשקעות נוספות בעתיד. כמו כן, יש להסדיר את התנאים בהם השותפות יכולה לפנות למשקיעים חיצוניים ואת החובות שנלוות להשקעות אלו.

ניסוח מדויק של תנאי ההשקעה יבטיח שהשותפות תוכל לפעול בצורה חלקה, גם כאשר נדרשות השקעות נוספות במהלך חיי השותפות.

 

הגבלות על פעילות מתחרה

במסגרת הסכם השותפות, יש מקום להגדיר הגבלות על פעילותם של השותפים מחוץ לשותפות, בפרט בכל הנוגע לפעילות מתחרה. הסכם טוב יגדיר האם השותפים רשאים לעסוק בפעילות נוספת מחוץ לשותפות, והאם פעילות זו נחשבת מתחרה לשותפות הקיימת.

בהסכמים רבים, מוגדרות הגבלות של אי-תחרות, הקובעות מהו התחום בו השותף מחויב לפעול בשותפות ולא מחוצה לה. מנגנונים אלו מגנים על השותפות ועל האינטרסים של כל הצדדים המעורבים.

 

סיכום

הסכם שותפים הוא כלי חיוני לכל שותפות עסקית. הוא מהווה מסגרת ברורה שמגדירה את כללי ההתנהלות של השותפים, מגן על הזכויות של כל אחד מהצדדים, ומבטיח שכל צד פועל בהתאם לתנאים שהוגדרו מראש. הסכם שנכתב בצורה מקצועית ימנע סכסוכים, יבטיח את יציבות השותפות, ויאפשר לשותפים להתמקד בצמיחה עסקית.

בעת עריכת הסכם שותפים, חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום, כמו עו"ד אבירם לב, על מנת לוודא שכל ההיבטים המשפטיים והעסקיים מקבלים התייחסות מתאימה. המומחיות של אבירם לב בתחום הנדל"ן והשותפויות מבטיחה שכל הסעיפים החשובים ייכללו ויוסדרו בצורה ברורה. הסכם שותפים הוא הבסיס להצלחת השותפות שלכם – הקפידו לערוך אותו בצורה נכונה ומקצועית כבר מהשלב הראשון.

עורך דין פותר סכסוך עסקי

אודות המחבר
תמונה של משרד עו"ד כפיר דיין דובב
משרד עו"ד כפיר דיין דובב

עו”ד כפיר דיין דובב עוסק כעו”ד תביעות אובדן כושר עבודה, עו”ד רשלנות רפואית, תביעות סיעוד, דיני עבודה וביטוח פנסיוני. מייסד המשרד עו”ד דיין דובב שימש משך שנים רבות כמנהל בכיר באחד ממנהלי ההסדרים הפנסיוניים הגדולים במשק וכן בסוכנויות ביטוח פרטיות, ומכיר את התחום לפרטי פרטיו גם בצדו המשפטי וגם בצדו המעשי.

עו”ד דיין דובב ליווה מאות רבות של הליכים בתחומי תביעות ביטוח, רשלנות רפואית ודיני עבודה. עו”ד דיין דובב מרצה במכללת פרקטיכל המקיימת קורסים מקצועיים לעורכי דין פעילים.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף סביב הנושא
מתי חשוב לפנות לעו"ד מיסים?

מערכת המסים בישראל היא אחת המערכות המשפטיות המורכבות ביותר, ודורשת הבנה מעמיקה והתעדכנות מתמדת. חוקים ותקנות המס משתנים לעיתים קרובות, והשלכות המס על יחידים ועסקים

עו''ד כפיר דיין דובב
עו”ד זכויות רפואיות כפיר דיין דובב

משרד עו"ד כפיר דיין דובב שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

צריכים סיוע וליווי משפטי?