מה ההבדל בין הליך גישור להליך בוררות?

סכסוכים משפטיים ומחלוקות עסקיות הם חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. ברם, לעיתים קרובות הליכים משפטיים פורמליים הם יקרים, ממושכים ומתסכלים. במאמר זה נבחן את ההבדלים המרכזיים בין שתי שיטות חלופיות וידידותיות יותר לפתרון סכסוכים – גישור ובוררות.

 

מהו גישור?

הליך הגישור הוא תהליך חלופי ליישוב סכסוכים, המבוסס על שיח ותקשורת בין הצדדים הנוגדים בסיוע צד שלישי ניטרלי – המגשר. המגשר אינו מכריע בסכסוך אלא מנחה את הצדדים להבין את עמדות האחר, לחלוק מידע ולהציע פתרונות יצירתיים. מטרת הגישור היא להגיע להסכם מוסכם המקובל על שני הצדדים, ללא כפייה. הליך הגישור מתנהל בצורה לא-פורמלית ופחות תחרותית מהליך משפטי רגיל. הוא מאפשר לצדדים לנהל משא ומתן בחופשיות תוך שמירה על יחסים טובים ביניהם. התוצאות בגישור נגזרות מהסכמה הדדית ומרצון טוב של הצדדים לפתור את הסכסוך. לכל המידע על הליך גישור >>>

 

היתרונות של גישור

– עלויות נמוכות יחסית להליך משפטי

– זמן קצר יותר מהליך משפטי

– תהליך גמיש ויצירתי לחיפוש פתרונות

– שמירה על יחסים טובים בין הצדדים

– התוצאה מגיעה מהסכמה הדדית ולא מכפייה

 

מהי בוררות?

בוררות היא שיטה חלופית ליישוב סכסוכים משפטיים או עסקיים, שבה הצדדים המסוכסכים בוחרים להעביר את סמכות ההכרעה בסכסוך לגורם חיצוני ניטרלי הנקרא "בורר". הבורר הוא בעל מומחיות בתחום הסכסוך ומוסמך לדון בעובדות, בראיות ובמסמכים שהוצגו בפניו על ידי שני הצדדים. לאחר שמיעת טענות הצדדים, הבורר מכריע בסכסוך על ידי מתן פסק בוררות מחייב. הכרעת הבורר סופית ומחייבת את שני הצדדים.

 

היתרונות של בוררות

– פחות רשמית מהליך משפטי רגיל

– פרטיות מרבית

– עלויות נמוכות יותר מהליך משפטי

– גמישות בבחירת הבורר/ים והליכי הבוררות

– זמן קצר יותר מהליך משפטי פורמלי

 

ההבדל המכריע בין תהליכים

ההבדל המרכזי בין גישור לבוררות הוא שבגישור, המגשר אינו מכריע אלא מנהל שיח בין הצדדים על מנת שהם יגיעו להסכמה הדדית. לעומת זאת, בבוררות הבוררים/בוררות הם הגורם המכריע בסופו של תהליך.

 

איזה הליך עדיף?

אם הצדדים מעוניינים לשמור על יחסים טובים לאחר יישוב הסכסוך, גישור הוא הדרך הראויה. אם לעומת זאת, הסכסוך הוא חד פעמי או שאין חשש ליחסים עתידיים בין הצדדים, בוררות עשויה להיות הפתרון המתאים והיעיל יותר. אין בעצם הליך עדיף שכן הסיטואציה היא זאת שקובעת. כאשר שני צדדים עסקיים רוצים הכרעה בסוגיה כלשהי הם יקבלו אותה רק דרך בורר. לעומת זאת, זוג שהחליט על פרידה עשוי לבחור בגישור אם יש ילדים מעורבים והאינטרס המשותף הוא המשך גידול הילדים במשותף ועם כמה שפחות בעיות.

 

למה לא הליך משפטי?

אם בעבר ברירת המחדל הייתה לפנות לבית המשפט הרי שבימינו חל שינוי המוביל רבים לחפש סעד במנגנוני בוררות או גישור ממספר סיבות, שהמרכזיות הן: דיסקרטיות, גמישות ויעילות

סכסוכים משפטיים וסכסוכים עסקיים

אודות המחבר
משרד עו"ד כפיר דיין דובב
משרד עו"ד כפיר דיין דובב

עו”ד כפיר דיין דובב עוסק כעו”ד תביעות אובדן כושר עבודה, עו”ד רשלנות רפואית, תביעות סיעוד, דיני עבודה וביטוח פנסיוני. מייסד המשרד עו”ד דיין דובב שימש משך שנים רבות כמנהל בכיר באחד ממנהלי ההסדרים הפנסיוניים הגדולים במשק וכן בסוכנויות ביטוח פרטיות, ומכיר את התחום לפרטי פרטיו גם בצדו המשפטי וגם בצדו המעשי.

עו”ד דיין דובב ליווה מאות רבות של הליכים בתחומי תביעות ביטוח, רשלנות רפואית ודיני עבודה. עו”ד דיין דובב מרצה במכללת פרקטיכל המקיימת קורסים מקצועיים לעורכי דין פעילים.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
מידע נוסף סביב הנושא
4 עובדות שלא ידעתם על דמי מזונות

מספר הזוגות שמתעניינים בפרטים עדכניים על גירושין עלה באופן ניכר בתקופה האחרונה. תרחיש זה גרם לנו להעלות לרשת מספר מדריכים מקיפים שירכזו את המידע העדכני

עו''ד כפיר דיין דובב
עו”ד זכויות רפואיות כפיר דיין דובב

משרד עו"ד כפיר דיין דובב שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

צריכים סיוע וליווי משפטי?